Jumaat, Jun 25, 2010

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW..

Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah, dengan rahmat-Nya kita masih diberi ruang untuk hidup sebagai hamba dan khalifah-Nya..

...

Saat diri mencari hati..

Subhaanallah..


...

Hati meronta-ronta..

berhenti sejenak..

bertawaqquf..

mencari hati..

Rindukan hati yang ikhlas..

Rindukan hati yang tunduk pada Ilahi..

...

Hati perlu kembali pada-Nya..

biar Dia yang menguasai hati ini..

Biar Dia yang memegang hati ini..

Moga kita tidak lemah dalam mencari redha-Nya..

...sama-sama kita renung khutbah terakhir Rasulullan SAW yang amat-amat dikasihi dan dirindui...selamat muhasabah..Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

Wallahua'lam.

Ya Rasulullah, kerana peribadimu aku jatuh cinta...

salam mujahadah.

musliha

2 ulasan:

NurSyairah berkata...

Asalamualaikum wbt..

Salam ziarah ka Mus..
2 Rangkap terakhir dari khutbah ini sangat menyentuh hati..

"Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu."

Ungkapan "semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari orang yang mendengar terus dariku.."
**Betulkan ka..yelah di zaman dan era global ini la yang sangat perlu memahami apa yang Rasulullah s.a.w sampaikan.
**Moga khutbah ini sentiasa kita sampaikan kepada umat Islam..
**Moga kita beroleh rahmat..mardhatillah
~syirah~

::muslihah zaki:: berkata...

wslm wb syirah..

iya..Rasulullah kekuatan kita sebenarnya...

skrg ni bila kna penyakit 'wahan', ramai yang cintakan dunia..na'uzubillah..

ya Allah, peliharalah iman kami.. pada-Nya kita gantungkan segala harapan..

rajin-rajinla semak hadis.. akk pun..peringatan ni lebih dekat ng diri sendiri..


(=), da byr ye broadband...?)