Sabtu, November 01, 2008

::rehlah nuqaba' - REHAN '08::

"أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله"

::rehlah nuqaba' IPIS..::

Majlis Tarbiah Nuqaba' IPIS (MTEN) telah menganjurkan rehlah buat nuqaba' ipis .. rehlah yang bermula dari jam 3.30 petang dan tamat jam 10.30 malam diisi dengan pelbagai pengisian dan modul yang menarik..antaranya LDK,sukaneka,makan-makan,dan ceramah motivasi..rehlah yang berlangsung di anjung Dugang (teratak Hijjaz) putrajaya menemukan kami dengan ahli-ahli kumpulah hijjaz..


::LDK::::ikat kaki..cari kertas dlam semak..::::sebelum bertolak..::


::pengerusi MTEN n ustaz::


::ustaz fazdi harun::


::kata aluan exco..::

::slot yang terkesan dihati..slot ceramah motivasi dari ustaz syaari abdul rahman.."usrah bukan tempat untuk mencari ilmu dan bukan tempat menghabiskan silibus-silibus tetapi usrah adalah temapat untuk kita merancang untuk mencari ilmu dan merancang untuk meng'usrah'kan orang lain.."..

::kalau sebelum ni..usrah bermula dengan al-fatihah dan berakhir dengan tasbih kaffarah..tapi kata ustaz.."usrah sebenarnya bermula selepas tasbih kaffarah.."..

::"usrah akan cemerlang apabila kita belajar melihat ahli usrah dengan hati yang faham kefahaman ahli dan tahap kebolehan ahli menerima apa yang kita beri.."

"mentaliti awal naqib/naqibah melihat ahli menentukan kejayaan dan ke'betul'an usrah yang dibawa.."

::sebab bukan semua ahli sama tahapnya..masing-masing mempunyai tahap penerimaan dan kebolehan yang berbeza..apa yang penting...naqib/naqibah perlu berikan sesuatu yang dapat memberikan ketenangan kepada ahli-ahli usrah di samping memberikan mereka peluang untuk merasai ni'mat iman,islam dan ihsan,..insyaAllah.."

::wallahua'lam..::