Selasa, April 10, 2012

::PAS bergabung dengan DAP boleh,kenape tak bergabung dengan UMNO?::

Assalamualaikum wbt.. Sedikit pencerahan tentang fiqh siyasah.

::PAS bergabung dengan DAP boleh, kenapa tak bergabung dengan UMNO?::

Masih ramai dikalangan anggota masyarakat yang terbelenggu dengan kongkongan kejahilan terhadap Islam khususnya Fiqh Siyasah, apabila mereka merasa pelik melihat PAS boleh mengadakan persefahaman kerjasama politik bersama parti bukan Islam seperti DAP, yang dituduh setengah pihak sebagai fanatik atau chauvinis. Seterusnya mereka ini bertanya : Mengapa PAS tidak boleh mengadakan persefahaman dengan UMNO yang sebangsa dengan PAS ? .

::Pengorbanan seorang srikandi::

Assalamualaikum wbt..

Kisah seorang srikandi..

"Pengorbanan Zainab al Ghazali"


Ada sebuah kisah menarik yang pernah terjadi di suatu negeri pada tahun 1965. Peristiwa ini, perlulah dijadikan pengajaran terutamanya untuk kaum muslimat. Di waktu itu, hiduplah seorang aktivis muslimah yang menyeru manusia kepada Allah SWT. Namanya Zainab Al-Ghazali.

::riadah jiwa::

Assalamualaikum wbt dan salam ketenangan buat jiwa-jiwa yang sentiasa berusaha untuk hangatkan momentum perjuangan dan motivasi hidup.

Salam penuh ceria ^^

Kali ini saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan pengunjung teratak ini dengan sebuah video yang sangat menyentuh hati.. tiada lirik.. yang kedengaran hanyalah 'suara' piano. hayatilah dari hati yang dalam. Insan yang dikaitkan di dalam persembahan lagu ini adalah insan yang mengajarkan akhlak mulia kepada kita. Insan yang mengajarkan erti tawaduk serta rendah diri dalam menuntut ilmu.. insan yang cintakan agama dan insan yang berusaha meninggikan kalimah Allah. Terasa satu tamparan besar buat diriku apabila mengenangkan insan ini. Tamparan yang sangat besar. usahaku kecil untuk mendapatkan cinta insan agung ini. Siapakah diriku untuk meraih syafaatmu.. Setiap saat mengukuhkan azam dan tekad dalam diri untuk mengikutimu.. pandangan hatiku tersemat satu perasaan untuk terus meletakkan cinta padamu.. moga Pemilikmu terus beri kekuatan pada hati-hati kami untuk terus mengikutimu..

Dengarkanlah melodi ini.."piano cover..lau kana bainana".. (Andai Rasul ada disisi)..Sekian:)