Ahad, Oktober 11, 2009

tangan Manusia......

bismillah..

BALA.. peingatan dari Allah SWT...


manusia merupakan makhluk yang dikurniakan akal yang cukup sempurna oleh Allah SWT berbanding dengan makhluk lain. kalau tengok makhluk Allah SWT yang lain mana ada akal. semut takda akal (kalau semut ada akal, mesti dah jerit minta tolong sebab nak kena pijak..), lembu takda akal, burung takda akal, ikan takda akal, kucing pun takda akal, begitu juga dengan tumbuh-tumbuhan, bukit bukau, gunung-ganang..semua tidak dikurniakan akal oleh Allah SWT..namun, mereka tunduk pada Allah SWT..

inikan kita manusia, yang cukup sempurna untuk memikirkan bagaimana untuk hidup.. cukup sempurna untuk memikirkan keperluan dan kehendak diri.. masih lagi memberikan seribu satu alasan untuk patuh pada perintah Allah SWT. masih lagi nak membawa hukum lain selain dari hukum Allah..(tapi, ada ke yang nak cari bumi lain untuk hidup? setakat hari ni, rasanye belum ada yang mencari dunia lain untuk hidup..kita masih lagi memerlukan Allah SWT untuk memenuhi kehidupan kita diSIni.. kita masih lagi menggunakan udara dari Allah SWt..kita masih lagi makan makanan dari Allah.. kita masih lagi menggunakan nikmat Allah SWT..)

mafhum firman Allah SWT di dalam surah at-Tiin (ayat 4-8)

"4. Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia Dalam bentuk Yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai Dengan keadaannya).
5. kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan Dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang Yang rendah,
6. kecuali orang-orang Yang beriman dan beramal soleh, maka mereka beroleh pahala Yang tidak putus-putus.
7. (jika demikian kekuasaanKu), maka apa pula Yang menjadikan Engkau seorang pendusta, (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan, sesudah (ternyata dalil-dalil Yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu?

8. Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim?"

Allah SWT telah menkhabarkan pada umat manusia, manusia akan berada pada tahap paling bawah apabila menyalahkgunakan nikmat Allah SWT..

pada hari ini, kita dapat lihat di merata tempat manusia yang terang-terang mengkufurkan nikmat Allah SWT. mereka menceroboh hak Allah tanpa mereka sedar mereka sedang menggunakan nikmat Allah SWT.. Allahuakbar, dimana imanmu wahai insan??

pada hari ini juga, berapa ramai yang membawa hukum baru atas dasar untuk menegakkan hak kemanusiaan. mereka berfikiran seolah-olah hak manusia itu milik manusia. kita perlu ingat bahawa manusia tidak ada hak keatas diri mereka. mereka hanya perlu menjaga hak Allah, hak Rasulullah. tetapi inilah hakikat yang berlaku pada hari ini..

sebenarnya tidak semua benda di dalam agama yang perlu kita persoalkan. Allah SWT dah kata, taatlah Allah dan taatlah Rasul dan pemerintah yang adil... namun, kenapa masih ada pihak yang cuba mempersoalkan hak-hak Allah..

persoalan ni takkan habis sehinggalah datangnya hari Kiamat.. (kerana di dalam al-quran sendiri pun telah menceritakan perihal umat terdahulu yang sentiasa mencari alasan dan hujjah untuk mencabar Allah SWT...)

dan secara fitrahnya, manusia akan tersedar dari kesilapan apabila Allah SWT menurunkan bala dan ujian..


p/s:

jangan sombong dengan Allah SWT..

penuhilah setiap detik kehidupan dengan ingatan pada-Nya..

hati yang dekat dengan Allah SWT, akan takut untuk kufur dan ingkar pada-Nya...(apabila tuntutan dan hak Allah kita penuhi, insyaAllah jasad yang bergerak adalah jasad yang akan hubungkan segala perbuatan, perlakuan diri hanya kerana Allah SWT dan Rasul-Nya..)