Jumaat, November 14, 2008

::selamat bercuti..::

"أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله"

'utlah sa'idah.semoga cuti kali ni diisi dengan benda-benda yang berfaedah..


Make an Easter Note at BlingPixie.com


Kepentingan Masa

Masa amat penting untuk semua makhluk di dunia ini. Di dalam al Quran banyak ayat yang menyentuh tentang pentingnya mengurus masa. Salah satu ayat al Quran yang menyentuh kepentingan masa adalah seperti berikut (surah al-'asr). Maksdunya:

"Demi masa.Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian. Kecuali merka yang beriman dan beramal soleh serta berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran"

Pembahagian Masa

Pembahagian masa kepada semua manusia adalah sama banyak. Setiap orang akan menerima masa yang sama dalam sehari iaitu 24 jam. Penggunaan masa dalam sehari, seminggu,sebulan dan seterusnya akan memberi faedah hanya kepada merka yang pandai mengurus masa.

Dalam hal ini Rasullulah s.a.w berpesan:Bersedialah

1. Masa hidup sebelum mati
2. Masa sihat sebelum sakit
3. Masa muda sebelum tua
4. Masa kaya sebelum miskin
5. Masa senang sebelum susah


Peringatan ini kepada semua terutamanya kepada para pelajar yang akan menempuh alam peperiksaan.Persediaan masa belajar diperingkat awal akan memudahkan pelajar menghadapi persediaan peperiksaan pada peringkat akhir.Jika penggunaan masa dapat diatur dengan bijak sudah pasti akan membawa kejayaan yang cemerlang.

Faktor-Faktor Pengurusan masa.

Sebelum dapat mengurus masa dengan bijak, terdapat beberapa perkara atau faktor yang boleh menyebabkan seseorang kehilangan masa dengan cara tidak berfaedah. Antaranya:

1. keluarga
2. rakan-rakan
3. aktiviti yang tidak berfaedah
4. pengaruh media massa
5. sikap

Cara mengurus masa

Terdapat beberapa kaedah mengurus masa agar tidak terbuang begitu saja. Misalnya:

1. senaraikan semua aktiviti yang dijalankan dalam satu hari.
2. susun atur aktiviti berdasarkan kepentingannya.
3. elakan menyenarai aktiviti yang tidak berfaedah.
4. agihkan masa dalam sehari untuk setiap aktiviti.
5. buat satu jadual untuk aktiviti anda dengan masa yang diperuntukkan.
6. Disiplinkan diri melakukan semua aktiviti yang telah anda tetapkan.
7. Jika berjaya dalam sehari,cuba buat jadual aktiviti dalam masa seminnggu.

Jika amalan di atas dapat dilakukan dengan teratur dan berdisiplin,sudah pasti para pelajar dapat menggunakan masa dengan baik.

..sekadar teori..moga dapat sesuaikan dengan diri kita..

::kematian bukan milik kita..al-fatihah buat adik Hafiz..::

"أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله"

MySpace Comments

Make Cool Breeze Comments at BlingPixie.com

:: hafiz..:::: ayah Hafiz..::: mak hafiz..::

..pada pagi ni kami semua sibuk menjawab soalan exam..paper final..tiba-tiba sayup-sayup kedengaran pengumuman radio institut..berita peninggalan Hafiz..terus sahaja hati ini teringat pada sebaran mesej kawan-kawan tentang Hafiz sebelum ni..

.."Assalamualaikum..Esok hafiz akan menjalani pembedahan utk mbuat slur pnfsn d keher..mhOn bsama2 mdOakan agar hafiz slamat dan shat sjahtera..amin..(sebarkan pd smua..mesej ydp.."

Ya Allah..dalam kami sibuk bergelumang dan bertungkus lumus memerah jawapan exam..Hafiz pula meninggalkan kita..belum sempat kita memikirkan keadaannya..masing-masing kita diuji Allah..ada yang diuji dengan berita gembira,..tak kurang juga diuji dengan berita sedih..Ya Allah moga perkenalan dan ukhuwah yang sementara ini dirahmati..siramilah kami semua dengan cahaya_Mu..berilah kami keberkatan dan kekuatan untuk menghadapi hari-hari yang mendatang di alam ini...semoga segala-galanya menjadi peringatan buat kita yang masih merasai ni'mat hidup ini...

sesungguhnya nyawa ini milik-Mu ya Allah..