Jumaat, April 17, 2009

::tengoklah mereka.....::

bismillah..

assalamualaikum wbt..

tengoklah mereka..

.."tenggelam dalam kasih sayang dan cinta"...
hakikat seorang hamba..hidup adalah untuk tuannya..macamtu jugalah kita..ada tuan..jaga iman dan amal..walaupun payah, berjuanglah..kerana isi hatimu hanya Allah SWT yang Maha Mengetahui.. hidup untuk dunia dan akhirat..
sayangi ibu..sabarlah duhai anak sekalipun kau amat-amat terasa hati dengan ibumu... tiada salahnye pendamkan kemarahan semata-mata untuk menjaga hati ibu....
duhai hati insan...sematkan dihati,kita masih ada ulama' untuk dicontohi dan diteladani...moga-moga sesaknya hatimu terubat dengan kasih sayang pada pewaris Nabi ini...

erm..kenape mereka gembire..inilah dunia kanak-kanak...tenggelam dalam dunia mereka...orang dewasa kene hargai usia awal kanak-kanak... Nabi pun anjurkan orang dewasa melayani kanak-kanak dengan baik pada awal usia mereka.. sehinggalah sampai umur 7 tahun.. dan berkawanlah dengan mereka sehingga mereka meningkat remaja..walaupun berat tanggungjawab,itulah hakikat... manisnya hidup semata-mata untuk memberi..
tengoklah mereka...berhikmah melayan kanak-kanak..walaupun kanak-kanak ni berjiwa besar... Rasulullah SAW pun sangat menyayangi kanak-kanak... Subhanallah..