Rabu, Ogos 05, 2009

نصف شعبان

بسم الله الرحمن الرحيم.

نصف شعبان:اي نصف من شهر شعبان في التاريخ الهجرة.. هنا بعض المقالة عن نصف شعبان.. كما في الحديث:..

-----

Malam Nisfu Sya‘ban

Kelebihan
Malam Nisfu Sya‘ban itu telah disebutkan di dalam hadis sahih daripada Mu‘az bin Jabal r.a Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

“Allah SWT menjenguk datang kepada semua makhluk-Nya di Malam Nisfu Sya‘ban, maka diampunkan dosa sekalian makhlu-kNya kecuali orang yang menyekutukan Allah atau orang yang bermusuhan.” (H.R Ibnu Majah, at-Thabaroni dan Ibnu Hibban)

Pada malam Nisfu Sya‘ban juga, adalah di antara malam-malam yang dikabulkan doa. Menyedut pendapat Imam asy-Syafi‘e dalam kitabnya al-Umm telah berkata: “Telah sampai pada kami bahawa dikatakan: sesungguhnya doa dikabulkan pada lima malam iaitu: pada malam Jumaat, malam Hari Raya Adha, malam Hari Raya ‘Aidil fitri, malam pertama di bulan Rejab dan malam nisfu Sya‘ban.”

Kita boleh Menghidupkan Malam Nisfu Sya‘ban dengan memperbanyakkan beribadat seperti sembahyang sunat dan berdoa, berzikir dan membaca al-Quran..

Penutup

Kesimpulannya amalan yang berterusan ini akan membuatkan kita lebih bersedia untuk beramal serta meyambut kedatangan Ramadhan dengan hati yang bersih dan jiwa suci, natijahnya mengundang ke arah kecemerlangan hidup.

Sabda Nabi SAW maksudnya: “ Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah SWT tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu. Sembahyang yang paling disukai oleh Nabi SAW iaitu yang dilakukan secara berterusan walaupun sedikit apabila baginda sembahyang. Apa jua sembahyang ia akan lakukan secara berterusan” (HR Bukhari)


---

sebenarnya malam nisfu sya'ban ni malam peringatan bahawa ramadhan tu dah dekat.. ia juga malam untuk kita suburkan ibadah sebagai persediaan untuk menghadapi bulan ramadhan.. sebab sya'ban ni hampir sangat dengan ramadhan... selamat beribadah.. dan moga selama-lamanya dalam ibadah.. hakikatnye hiduplah dengan perasaan bet'Tuhan' pada Allah SWT.. setiap masa walau di mana berada.. 'dulu,kini, dan selamanya' insyaAllah.. jadi, kene lah beribadah dan beramal...

والله أعلم...

سلام مجاهدة مني :)

مصلحه ذكى

أنا الفقير إلى الله عز وجل
..

Tiada ulasan: