Jumaat, Mei 01, 2009

::isu AqiDah uMat Islam::

bismillah..

Assalamualaikum WBT...

::Perhimpunan membantah keputusan kabinet ::

Wednesday, 29 April 2009

KUALA LUMPUR, 29 April (Hrkh) - Lajnah Dakwah dan Pembelaan Dewan Pemuda PAS Pusat bersama Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan menyeru seluruh umat Islam hadir dalam perhimpunan membantah keputusan kabinet berkaitan isu akidah umat Islam.

Pengerusinya, Ustaz Ridwan Mohd Noor berkata, demonstrasi itu akan diadakan di perkarangan masjid kampung Baru selepas menunaikan solat Jumaat, 1 Mei.

Kabinet Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak telah memutuskan bahawa anak kepada pasangan yang menukar agama yang masih di bawah umur hendaklah dibesarkan mengikut agama asal ibu bapa mereka semasa melangsungkan perkahwinan.
Keputusan kabinet Najib itu dibuat berdasarkan pandangan jawatankuasa khas yang ditubuhkan bagi menyelesaikan kes Pathmanaban atau nama Islam, Mohd. Ridzuan Abdullah, 40.

Mengulas keputusan itu, Ridwan mendesak supaya Najib mengkaji semula keputusan itu berdasarkan beberapa kes yang telah berlaku dinegera ini.

"Sudah tentu keputusan itu Umno mahu menarik sokongan daripada pengundi bukan Melayu dalam pilihan raya akan datang," tegasnya.

Beliau berkata, keputusan itu akan memberi satu implikasi dan intikasi yang buruk pada masa depan umat Islam di negara ini.

Menurut beliau, himpunan 1 Mei itu mengajak seluruh rakyat Islam untuk menyatakan sikap mereka dan bukti kasih sayang kepada agama Islam.

"Jika tahun 1950 isu Natrah yang telah dimurtadkan melalui proses undang-undang pada hari ini kes itu berulang. Himpunan membantah isu Natrah itu juga telah berjaya menyatukan umat Islam tanpa mengira etnik," katanya.

Selain itu tambah beliau, ada usaha terancang untuk menjayakan misi permurtadan umat Islam di negara ini kerana kes itu telah berjalan lama.

Beliau berharap Pathmanaban atau nama Islam, Mohd. Ridzuan Abdullah, 40 bertanggungjawab menyelamatkan akidah anak-anak dan isterinya."Dalam Islam hak membela anak diberikan kepada bapa yang beragama Islam begitu juga jika ibu yang memelok Islam," tegasnya.komen ana..::

disini ana bukan saje nak infom tentang perhimpunan lepas jumaat ni.. tapi ape yang ana nak tekankan sangat ialah berkenaan ape yang ana 'bold'kan kat atas ni.. subhanallah, kalau kita dengar dan kaji tentang isu aqidah dan murtad ni memang banyak sebenarnye,..cuma kita semacam tidak berape tahu atau memang kurang ambil tahu sebab perkara ni kurang dihebohkan oleh media nasional.. media kite hanye hebohkan bile isu ni ade kaitan dgn politik pihak-pihak tertentu je.. ini yang ana nampak.. Wallahua'lam.. keadaan ni makin serius bile pihak-pihak yang banggakan ke'melayu'an ni sebolehnye cuba pertahankan title melayu ni.. memang xde salah pun nak bangga dengan bangsa melayu.. tapi bab bangsa ni akan jadi masalah paling parah bile aqidah diletakkan kat belakang..ape yang ana tengok sekarang ni, dalam bab pendidikan negara sekalipun, agenda utama bukan nak bentuk sahsiah nampaknye, tapi lebih kepada nak bentuk negara bangsa.. kalau negara Islam xpe juga..=).. tapi ni kes yang agak bahaya lah kalau sampai nak masukkan unsur ni dalam plan pendidikan negara.. walaupun dalam sejarah, memang pendidikan kite dimulakan oleh British.. tapi janganlah kite pula nak teruskan agenda British.. sayangilah anak bangsa dengan pelihara aqidah mereka.. takut-takut nanti kebanggaan pada title 'melayu' ni jadi perkara syirik yang besar pula..na'uzubillah..buat yang masih punye hati dan jiwa.,.walaupun kita xdapat membantu mengatasi masalah ni, sekurang-kurangnye kite cubalah ambil tahu masalah umat ini.. boleh buat hujah kat orang lain.. atau boleh sharing ng insan lain.. dan juga sebagai hujah di SANA nanti..

sekian.. wallahua'lam..

Tiada ulasan: